Kom langs!
Opening nieuw pand
zaterdag 2 november

Biodynamische boerderij Veld en Beek in Doorwerth

Veld en Beek in Doorwerth

Het ontwerp van Strategie Architecten voor de biodynamische boerderij Veld en Beek in Doorwerth heeft de 2de prijs Award Duurzame Architectuur 2014 in de wacht gesleept. Donderdag 30 oktober werd deze award uitgereikt tijdens het congres Green Buildings 2014. Het project werd bekroond vanwege de bijzondere duurzaamheidsprestaties op het gebied van people, planet en profit aspecten. Ook wordt de aandacht voor de circulaire economie en de circulariteit van gebouwen gewaardeerd.

De nieuwbouw zorgt ervoor dat Veld en Beek de nodige groei door heeft kunnen maken op een wijze waarbij de milieubelasting drastisch omlaag is gegaan. Veld en Beek is nu zelfvoorzienend in haar energiebehoefte en door het sluiten van stikstof/koolstof kringloop wordt overbemesting van de grond voorkomen. Strategie Architecten heeft de duurzame ambities en uitstraling vertaald in een architectuur die aansluit bij de biodynamische bedrijfsvoering en past op de bijzondere locatie op de stuwwal aan de Rijn.

Het bouwplan voor de biologische boerderij Veld en Beek betreft de nieuwbouw van een woonhuis, melkstal en compoststal voor 50 melkkoeien. Een bijzonder aspect is de koeienstal die in het voorjaar en zomer dienst doet als tuinbouwkas waarbij de compost als voeding voor de planten gebruikt wordt. Er is veel aandacht besteed aan duurzame materiaalkeuze en detaillering. Daarnaast heeft Strategie Architecten een coördinerende rol gespeeld bij de afstemming en inpassing van input van de verschillende betrokken partijen. Alle informatie is zoveel mogelijk 3D in het model getekend zodat de knelpunten snel zichtbaar werden en opgelost konden worden.