Kom langs!
Opening nieuw pand
zaterdag 2 november

Zorgboerderij Klein Mariëndaal Arnhem

Zorgboerderij Klein Mariëndaal

Stichting De Dorpsboerderij Oosterbeek is verhuisd naar landgoed Mariëndaal in Arnhem. Deze nieuwe locatie heeft een aantal bijzondere eigenschappen. Zowel het landschap als de bestaande boerderij zijn een rijksmonument. De plek is heel erg open en wordt aan begrenst door een bosrand. De boerderij staat vrij in het landschap maar tegelijkertijd op loopafstand van de stad Arnhem. Strategie Architecten is gevraagd de bestaande boerderij te verbouwen tot een theeschenkerij en een nieuwbouw te maken voor de zorgboeren, de dieren en het materieel. De opdrachtgever heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan en wil dit ook tot uitdrukking laten komen in het ontwerp.

De bestaande monumentale boerderij wordt aan de buitenzijde volledig intact gelaten. Binnen het gebouw zijn ondersteunende functies toegevoegd zoals een keuken en een toiletgroep. Daarnaast is zorgvuldig omgegaan met de karakteristieke houtconstructie en zijn er maatregelen genomen om een aangenaam binnenklimaat te verkrijgen.

De nieuwbouw is vormgegeven als een kapschuur, dit is een directe verwijzing naar de bestaande te slopen kapschuur. Verder biedt deze vorm de mogelijkheid om een relatie aan te gaan met landschap aan de noordzijde en het erf aan de zuidzijde. Het gebouw is met zijn achterkant in de helling geduwd, hier loopt het gras van het landschap door over het gebouw. Op deze manier gaat het gebouw aan de noordzijde op in het landschap. De voorzijde is juist heel erg open van karakter, hier is goed zichtbaar wat er allemaal voor activiteiten plaatsvinden op de boerderij. De open verbinding met het erf zorgt voor een interactie tussen de zorgboeren, bezoekers van de theeschenkerij en de beesten op de boerderij.

Het grasdak wordt aan de voorzijde onderbroken door een strook zonnepanelen, de ideale dakhelling en de ligging op het zuiden zorgen voor een hoog rendement. De schuur wordt grotendeels van hout gemaakt hierbij worden traditionele houtverbindingen toegepast. Deze houtconstructie in combinatie met het strakke lijnenspel van de gevels, het dak en de minimale detaillering zorgen voor een moderne architectuur.

Het samenspel van het landschap, de bestaande boerderij en de nieuwbouw geven de nieuwe zorgboerderij een open en duurzaam karakter.

Het project is genomineerd voor de Green Building Award 2012

  • Warmtepomp systeem aangelegd
  • Zonnepalen toegepast